15. kesäkuuta 2013

Suomi, sääntöjen luvattu maa

Luitteko Helsingin Sanomista viime viikolla Riku Rantalan (aikamme legendan, Kari Grandin... ei kun siis Madventures-seikkailijan) kolumnin siitä, kuinka neuroottinen pilkunjyystö pilaa kesälomat. Rantalan mukaan Suomi on kuin Singapore, kieltotaulut loistavat vieri vieressä huutaen "EI SAA!".

Minä olen kyllä eri mieltä. Kyllä me tarvitsemme tiukkaa kuria, isoveljen valvontaa ja lisää sääntöjä. Muutenhan suomalaiset joutuisivat käyttämään kadonnutta kansanperinnettä nimeltä maalaisjärki, tai pahimmassa tapauksessa olemaan joustavia ja yrittää opettelemaan vieraiden maiden mentaliteettiin kuuluvaa epäilyttävää kykyä, jota ilmeisesti kutsutaan niin sanotuksi tilannetajuksi. Pelottavia skenaarioita.

 
(pfitblog.com)


Iltalehtikin uutisoi, että Suomi hukkuu sääntöihin, ihmettelevä sävy oli luettavissa rivien välistä. On muuten aika outoa tämä lehdistön vapaus kirjoitella mitä sylki suuhun tuo. Suurimmat lehdet suorastaan arvostelevat armasta maatamme - olisikohan aika ruveta rajoittamaan sananvapautta ja harjoittamaan sensuuria, ihan vain kansan turvallisuuden vuoksi?

Esimerkkejä on IL:n jutussa poimittu kourallinen. Lähdetään vaikka Särkänniemestä. On se hirvetätä, jos lapsi näkee vuoristoradassa istuen jonkun kaukaisen terassin, jossa aikuiset nautiskelevat viiniä tai olutta kuumana kesäpaivänä. Mä ainakin traumatisoituisin pahasti. 
Itse asiassa pohdittuani asiaa tarkemmin en voi kuin ihmetellä: miksi lasten vanhemmille edes myydään alkoholia - lapsiparathan joutuvat näkemään kotona, kun ruoan kanssa juodaan punaviinilasillinen, tai lauantai-iltana isi korkkaa saunaoluen. Miksi lastensuojelu ei tee tällaiselle mitään? 

 
(momaroo.com)

Ja tämä evästouhu eri tapahtumissa. Juuri näin, huudatetaan ehdottomasti mieluummin nälkäisiä lapsia (ja aikuisia), kuin että toisivat omia ällöttäviä eväitään ulkokonserttiin. Häiritsisi varmasti kanssaviihtyjiä, jos vieressä istuva söisi omenan. Tai julkeasti tuhoaisi hammaskiillettään syömällä turkinpippureita.

Eväisiin ja syömisiin liittyen todella ihmettelen sitä, miten on mahdollista, että leffateatterissa saa syödä ja juoda, sekä sieltä ostettuja että tuotuja eväitä! Pienessä tilassa ihmiset syövät popcornia ja lipittävät pepsiä. HYI! Eikö kukaan välitä esimerkiksi vieressä istuvasta laihduttajasta tai elämäntapakarppaajasta - miksi he joutuvat kärsimään siksi, että muut herkuttelevat rentoutuessaan leffassa? Tämä on selkeää syrjintää, joka kohdistuu tiettyyn kansanryhmään.

Jatkossa tänne tarvitaan lisää sääntöjä ja ihmisten lokeroimista: ravintolaan syöjille oma koppi, juojille oma koppi ja myös eroteltuna alkoholi- ja soft drink-osio, ettei mene sekaisin. Tämä tietenkin siksi, että ravintolassa mahdollisesti paikalla olevat lapset tai aikuiset mielensäpahoittajat eivät näe ja siten joudu altistumaan yllä mainituille toiminnoille. Tupakoitsijoille oma koppi jo on, mutta oletan, että se kielletään pian kokonaan. Vähintään täytyy kehittää jonkun tyyppinen järjestelmä, joka valvoo kuinka monta savuketta illan kuluessa nautitaan. Se voi sitten antaa palautetta ja soimata ihmistä, se tekee hyvää.


Hakaniemen kauppahallissa onkin esimerkillisesti jo fiksusti jaettu, että lihaa ja kalaa syövät menevät eri pöytiin, ja muutenkin valvotaan, ettei liikaa ole sosiaalista menoa, saati juomia sekoitettuna ruokanautintoon. Pelotteena on nähkääs, että jos saadaan syödä eri ruokia eri myyjäpisteistä ostettuna samassa pöydässä, Suomen rappioitunut nuoriso tulee ja ryhtyy rikoksen tielle nauttien laittomasti alkoholipitoisia juomia. Täysin loogista.


(ohfowp.blogspot.com)

Aplodit ansaitsee myös ravintolayrittäjä. Hän antaa hienoa esimerkkiä selkärankaisuudellaan ja sääntöjen tiukalla noudattamisella! Keittoa ei saa tarjoilla mitenkään muutoin kuin kuumana, vaikka asiakas muuta toivoo. 
Säännöt kieltävät. Ei pysty. 
Mielestäni tässä pitäisi olla kyllä tarkempi ihan yleisesti; oletteko huomanneet, että joskus ravintolassa asioidessa henkilökunta toteuttaa asiakkaan toiveita? Järkyttävää kapinallisuutta, että tillin palat jätetään lohen päältä pois, koska asiakas ei sitä siedä. Aivan yhtä järkyttävää on tämä trendi, että ranskalaiset saa vaihtaa vaikka salaattiin tai kasviksiin, vaikka sellaista ei todellakaan ole ruokalistalla mainittu! 

Ulkomaalaiset turistit eivät kuulemma ymmärrä näitä sääntöjä, mutta he ovatkin jotain leväperäisiä Eurooppalaisia ja ties mitä juntteja, jotka kuulemma ottavat rennosti ja soveltavat asioita. Onneksi tämänkaltaisesta trendistä ei Suomessa ole pelkoa, olemmehan pohjoisen neuroottisia pilkunjyystäjiä, joiden hallitus kaatuisi ja maa syöksyisi anarkiaan ilman sääntöjä ja ennen kaikkea kieltoja. Allekirjoittanutkin saa taas uutisointia luettuaan nukuttua yönsä rauhassa, kukkahattu ei kiristä ja Viljonkkamainen pakko-oireinen häiriökin on sopivassa harmoniassa suomalaisuuden sääntöjen kanssa.


 (kol98.deviantart.com)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pakko tähän kommentoida, että olen useasti todistanut vastavaa sääntöjen pakkomielettä Subwayssä: en itse halua subiini juustoa, mutta mieheni mielellään ottaa juustonsa tuplana. Kysynkin joka kerta voisiko ne minun juustoni laittaa siihen miehen leipään, koska itse en niitä halua. Ei kuulemma voi, koska sitten miehen subista tulee tuplajuusto, joka maksaa enemmän. Olenkin sitten pyytänyt omat juustoni tarjottimelle erikseen ja ollaan itse pöydässä laitettu ne sinne miehen leivän väliin...

Nea M kirjoitti...

No tietenkään tuollaista soveltamista ei voi hyväksyä! Erinomaista tiukkailua - hatunnoston arvoista, että se on johdonmukaista, kukaan ei jousta. Koskaan.

Hieno esimerkki, näitä lisää! Pipon kiristys hellittää koko ajan, kun saa kuulla miten upeasti Suomessa osataan termit "ei saa", "ei voi" ja "on kiellettyä". <3