20. kesäkuuta 2013

Pakko nähdä: The Bling Ring

Sofia Coppolan uutuus vaikuttaa harvinaisen kiinnostavalta! 
"If you can´t be famous, be infamous". Hmmm. Lisäksi tähtikaartissa nähdään ihana Emma Watson!

MTV3:n leffa-arvostelu kertoo näin:

Koruja, huumeita, rolexeja, louboutineja, birkineitä ja bling-blingiä – Sofia Coppolan loistavassa uutuudessa teinit tavoittelevat julkkisten elämäntyyliä hinnalla millä hyvänsä.
Vanity Fairissa julkaistiin juttu viidestä kalifornialaisteinistä, jotka vuonna 2008 murtautuivat julkkisten luksushuviloihin ja varastivat heidän vaatteitaan, kenkiään ja asusteitaan.
Arvotavaraa vohkittiin noin kolmen miljoonan dollarin edestä mm. Lindsay Lohanilta, Orlando Bloomilta ja Rachel Bilsonilta. Nyt tapahtumasarjasta on tehty elokuva ja – mikä onni – sen on tehnyt Sofia Coppola.

The Bling Ring (2013) on kuvaus losangelesilaisista nuorista, joiden elämään ei mahdu muuta kuin julkkisten seuraamista, huippumuotia ja shoppailua. Kreisibailaaminen, Facebook ja fetisistinen suhde jetsetin designer-kamoihin yhdistävät Rebeccaa (Katie Chang), Markia (Israel Broussard), Nickiä (Emma Watson), Samia (Taissa Farmiga) ja Chloe’a (Claire Julien).

Kun starat ovat poissa, viisikko iskee. Paris Hiltonin lukaali yksityisine discohuoneineen ja narsistisine detaljeineen on jengin suurin voitto. Perijättären kenkävarasto merkitsee näille nuorille Graalin maljan löytämistä. Myös yleisö pääsee tirkistelemään, sillä cameo-roolissa vilahtava Hilton antoi Coppolalle luvan kuvata omassa kodissaan.
Sofia Coppola on täysin kotonaan The Bling Ringin teinien keskellä. Empatiaa löytyy, vaikkei näistä tyypeistä voi pitää. 

Ohjaaja pidättäytyy kuitenkin visusti tuomitsemasta tai edes satirisoimasta elokuvan tapahtumia. Sen sijaan hän näyttää omaan esteettis-hedonistiseen tapaansa, miten houkuttelevalta menestyksen ulkoiset tunnukset saattavat ”oman elämänsä luusereista” tuntua.
Sillä luusereitahan tarinan teinit ovat, vieläpä varsin vinoutuneita sellaisia. Rebecca ja Nicki, elokuvan kiehtovimmat hahmot, edustavat pinnallistumisen asteikon pelottavaa ääripäätä: nuorisoa, joka ei suinkaan ihaile julkisuuden henkilöitä näiden saavutusten vuoksi vaan vain ja ainoastaan heidän huomioarvonsa ja omaisuutensa takia. 

Ja silti The Bling Ring onnistuu olemaan kaikkea muuta kuin mikään vakava kuvaus sosiopatiasta. Elokuva on jännittävä, koominenkin, ja Facebook-sukupolven ajankuvana kerrassaan osuva ja narsistinen.
Ennen kaikkea elokuva on liian älykäs edes viitatakseen syyttävästi vanhempien suuntaan. Perheiden sisällä eletään täysin yksityisiä elämiä, vieläpä sulassa yhteisymmärryksessä. Sen enempää ei tavoittele edes Nickin ja Samin new age -mutsi (fantastinen Leslie Mann!).

Yksi The Bling Ringin kantavista teemoista on materian lohdutus, eikä minkä tahansa materian. Sängyllä on vähemmän yksinäistä loikoilla Paris Hiltonin korkkarit jalassa. Silloin ei itsekään ole ihan tavallinen nobody.


Tämä täytyy kyllä käydä katsomassa! Vaikuttaa sisältävän tarpeeksi mustaa huumoria ja satiiriakin... niin, ja sitä muotia. ;)

Tässä traileri:


Ei kommentteja: